Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, της Μεγάλης Δευτέρας και της Μεγάλης Τρίτης ψάλλεται η Ακολουθία του Νυμφίου και στον κατάμεστο ναό μας ακούγονται τα τροπάρια του Νυμφίου Ἰδοὺ ὁ Νυμφίος ἔρχεται και το Τὸν Νυμφῶνὰ σου βλέπω,
 
που ψέλνονται με ξεχωριστό τρόπο από τους ιεροψάλτες μας και από όλους τους πιστούς.
 
Το  απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης τελείται το Μυστήριο του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος, που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται στο Μυστικό Δείπνο.

 
 







 
Το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης γίνεται η Ακολουθία των Αγίων και Αχράντων Παθών. Αναγιγνώσκονται 12 περικοπές από τα 4 Ευαγγέλια, του Ματθαίου, του Μάρκου, του Λουκά και του Ιωάννη σχετικά με τα Άγια Πάθη του Χριστού από το Μυστικό Δείπνο μέχρι την Ταφή. Τα φώτα του ναού σβήνουν, μικρές φωτιές από τα κεράκια που με ευλάβεια κρατά κάθε ένας πιστός φωτίζουν τα δακρυσμένα πρόσωπα. Γίνεται η έξοδος του Τιμίου Σταυρού με τον Εσταυρωμένο από την Αγία Τράπεζα και η περιφορά του σε όλο το χώρο του ναού και ψάλλεται το Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου.


 
 
 
 
 
 
 

 
Και ενώ οι περισσότεροι πιστοί αποχωρούν, κάποιοι παραμένουν στο ναό. Η πλειοψηφία αυτών...παιδιά, οι νέοι, η αυριανή μας ελπίδα και υπόσχεση πως θα κρατήσουν την πίστη και τη θρησκεία μας ψηλά και μέσα στην καρδιά τους.
Είναι συγκινητική η προσφορά τους, που ακόπιαστα και ως μια ομάδα πια, μια οικογένεια, εργάζονται ώρες για να γίνουν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για το πρωί της Μ.Παρασκευής. Παρών στο ναό όπως πάντα ο πατέρας Νικόλαος, απόλυτος συντονιστής και με θαυμαστές αντοχές, ειδικά αυτές τις ημέρες. Τα ξημερώματα και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για το στολισμό του Επιταφίου, ο πατέρας Νικόλαος ψάλει υπέρ των ψυχών .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής βρισκόμαστε στην κορύφωση του Θείου Δράματος με την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και τον Εσπερινό της Αποκαθήλωσης όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι.















 
 
 Η στιγμή της Αποκαθήλωσης βαθιά κατανυκτική όπως κάθε χρόνο στο ναό μας, που γέμισε από τα άνθη που έραναν τα παιδιά της ενορίας μας.
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου