Το ραντεβού μας είχε οριστεί για το Σάββατο το πρωί στις 7:30. Όποιος έκανε δεύτερες σκέψεις για την πραγματοποίηση της εκδρομής λόγω καιρού, σίγουρα δεν έχει ακολουθήσει τις εκδρομές του Ι.Ν.Αγίου Αιμιλιανού!
Ο καιρός ποτέ δε μας στάθηκε εμπόδιο..
η συμμετοχή είναι μεγάλη και η φροντίδα από υπεύθυνους του ναού ακόμη μεγαλύτερη.
κυρία Γιώτα, κυρία Πόπη, κύριε Σταύρο σας ευχαριστούμε!
Αφού κάνουμε την πρώτη στάση για το πρωινό μας, ο πατέρα Νικόλαος μας πληροφορεί για το ναό που θα φτάσουμε.
Πρώτος μας προορισμός ένα από τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδος, όπως είναι γνωστή η Εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής. Κτισμένη σε απόκρυμνο βράχο ύψους 30μ. μέσα σε σπήλαιο, απ' όπου έλαβε και την ονομασία της.
Όποια διαδρομή και να επιλέξει ο προσκυνητής του ναού, τον κυπαρισσώνα ή τα 150 σκαλιά για να φτάσει στο ναό,
θα εντυπωσιαστεί από την ομορφιά του τοπίου.
Εκεί βρίσκεται και το ασκητήριο του Καπετάνιου-Ναυαγού που βρήκε την εικόνα.
Κατά την είσοδό μας στο ναό εντυπωσιαζόμαστε, καθώς η Ιερή Εικόνα βρίσκεται στο κυρίως σπήλαιο, όπου δημιουργήθηκε ο ναός και το Ιερό Βήμα είναι στραμμένο νοτιοανατολικά και όχι ανατολικά που επιβάλλει η Ορθόδοξη Παράδοση.
Παρακολουθούμε την παράκληση που διαβάζει ο πατέρας Νικόλαος και θαυμάζουμε κάθε λεπτομέρεια του ξεχωριστού αυτού ναού.
Ο θαυμασμός μας συνεχίζεται καθώς επισκεπτόμαστε το πρόναο, όπου υπάρχει το Αγίασμα.μια καλλιτεχνική μαρμάρινη κρήνη με σταυροειδές σχήμα. Από το στόμα τριών λαξευμένων Αγγέλων τρέχει συνέχεια το αγίασμα που χύνεται σε μαρμάρινη λεκάνη. Στην Κρήνη είναι χαραγμένη η γνωστή καρκινική επιγραφή "ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΝΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑ ΝΟΨΙΝ"
Επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο γιατί είναι πια η ώρα του γεύματος.
Απολαμβάνουμε την όμορφη παρέα, τα κεράσματα και φυσικά την καταπληκτική θέα.
Είμαστε πια καθ' όλα έτοιμοι για την επόμενη στάση μας στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης που βρίσκεται στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Μια ευγενική κυρία πρόθυμη να μας λύσει κάθε απορία που μας γεννά ο θαυμαστός αυτός τόπος. Μπρούτζινες πόρτες μας οδηγούν στο αίθριο του ναού
και στη συνέχεια στον κυρίως ναό, τρίκλητης βασιλικής μορφής, που στο κέντρο του κυριαρχεί ο μαρμάρινος μονόλιθος άμβωνας. Όσο πλησιάζουμε προς το ιερό εντυπωσιαζόμαστε ακόμα παραπάνω από το μαρμάρινο κιβώριο με το ανοιχτό ιερό και την Αγία Τράπεζα.
Στην αψίδα του ιερού δε βρίσκεται όπως περιμέναμε η μορφή της Πλατυτέρας των Ουρανών, αλλά ψηφιδωτή μορφή του Παντοκράτορα.
Το έργο του π.Νίκωνα σε αυτό το ναό είναι αξιοθαύμαστο. Λαμπρά ψηφιδωτά, πάνλευκα μάρμαρα, η μοναδική αρχιτεκτονική του κτιριακού συγκροτήματος δημιουργούν μοναδικές εικόνες στον προσκυνητή. Ακόμη και ο υπαίθριος ναός της Αναλήψεως, παρότι δεν έχει καν ολοκληρωθεί, σε καθηλώνει.
Η εκδρομή μας ολοκληρώνεται με μια τελευταία στάση στην Ιερά Μονή Παναγία η Πάντων Χαρά, όπου θα μας υποδεχτεί ο γέροντας Παντελεήμων για να μας πληροφορήσει για την ιστορία της νέας αυτής Μονής και να υμνήσει το σπουδαίο έργο που επιτελούν στο σύνολό τους οι μοναχοί και οι μοναχές σε κάθε μοναστήρι και να μας υπενθυμίσει στοργικά πως καλό είναι να τους μνημονεύουμε και να μη θεωρούμε ντροπή ή να μη νιώθουμε λύπη για την επιλογή των παιδιών μας να ακολουθήσουν αυτή τη ζωή.
Με τις ευχές του γέροντα, τα γλυκά κεράσματα των μοναχών και τις πανέμορφες αυτές εικόνες ξεκινήσαμε για το δρόμο της επιστροφής..
Άλλη μια εξαιρετικά οργανωμένη εκδρομή από τον πατέρα Νικόλαο έλαβε τέλος και μας προσέφερε ανεπανάληπτες εικόνες και αστείρευτη ψυχική ανάταση!